Forrige

Næste

Dykkeferie i Filippinerne - en rejsedagbog

Den følgende rejsedagbog er skrevet af Torben Voigt, som var på vores dykkerferie i Filippinerne i juli 2019. Han skrev dagligt i vores "Bering Dykning"-facebookgruppe. Efter hans tur, kontaktede jeg ham og spurgte, om vi måtte samle alle opslag i en reportage her på siden. Og det måtte vi heldigvis. Tak for det Torben :).
Emojis: Torben bruger en del emojis på facebook. Vores hjemmeside kan desværre ikke omsætte de emojis til andet end spørgsmålstegn her på siden, så jeg har ændret alle til smileys.
Nederst på denne side, kan I se alle billeder fra Torbens rejse.

Af Torben Voigt

Opslag 7. juli 2019
Hilsner fra Puerto Galera.

Scandi Divers - Puerto Galera, Filippinerne, søndag kl. 19.45 lokal tid i restauranten udendørs på 3. sal - mums :-) kylling svøbt i bacon, friske forårsløg, serveret på stegte kartofler. Mørket er faldet på efter en lang rejse der startede på Kalundborg banegård - afgang lørdag formiddag 09.43. Et par lange flyhop, København - Bangkok - Manilla, efter en times kørsel, primært med overhalinger indenom og vognbaneskift hen over 2-3 vognbaner af gangen :), nåede jeg "færgen", en speedbåd med tag og to 150 hk motorer :)- jeg tænker den formodentligt kun har haft skruerne i vandet i de 20 minutter det tog for at sejle over til øen "Oriental Mindoro", - her et bådskifte og så de sidste 1½ km op ad kysten, - ind på stranden lige foran Scandic Divers. Hovedsæsonen for dykning herude er forbi, så jeg er alene på centret - hvilket betyder at der konstant er 2-3 lokale der siger "do you need anything sir" hele tiden:). I morgen er der planlægning med "min egen" divemaster - nu må jeg se hvad de kan herude, - det skulle gerne ende med 24 dyk ialt. Men det skriver jeg om som dagene nu skrider frem.
More to come

 

 

Opslag 8. juli 2019
Dyk 1-2 & 3 i Puerto Galera

Godmorgen på dykkercentret :-) det skal jeg da lige love for, - de har lukket ned for sæsonen, så nu skal der rengøres, sættes istand og males, så alle er igang med kost og spand, malerrulle og hvad der elles hører til faget - når så åbenbart hele familien og de ansatte ? - er indskrevet til dagens job går det hurtigt- jeg talte 14 personer på et tidspunkt :-) , men også med et lydtryk der nærmer sig Rammstein koncerten forleden - men OK, der var da en oplevelse at spise "Divers breakfast" midt i det hele :-)
Møde med Divemasteren gik fint og vi blev enige og dagens tre dyk; "Monkey Wreck" - "Sabang Reef" og "Fantasy World" - alle tre steder mellem 12-25 meters dybde, fint sigt (se billederne) og rimelige strømforhold. Lufttemperaturen ligger på 32 grader, - overflade og bundtemperatur er 29 grader - absolut nok med min 5 mm shorty :-) 1. dyk kl 09-10, 2. dyk fra kl. 11-12 og 3. dyk fra kl. 14-15, alle tre omkring 55 minutter under vandet.
Tidligt færdig - så det blev også til 10K, lidt på stranden, men det meste på asfalt, - de lokale er ikke helt vant til løbere :-) så der blev dyttet og vinket i stor stil:).
Nåede lige at bestille aftensmad inden køkkenet lukkede - et eller andet kinesisk med kylling og stegte kartofler, så nu er det billedredigering på tagterassen.
Varme hilsner fra Puerto Galera - Imorgen står den på vragdyk:)
Den lille film:

 

Opslag 9. juli 2019
Hilsner fra Puerto Galera – Dag 3

God eftermiddag i DK / aften her fra Puerto Galera - kl. er 20.00 :-) og chefkokken har lige sat en lækker kinesisk Chicken-Garlic-Ginger ret m. ris foran mig - ser fantastisk ud og dufter tilsvarende :-)
Og det er tid til at skrive lidt om dag 3.
Det kommer nok ikke bag på nogen at solen brager ned fra en næsten skyfri himmel, en let brise er ikke helt nok til skjule de 32 grader der er i skyggen - vandet er superfint, overflade på 29 grader, - dog "kun" 25 grader på de små 30 meter vi var ned på i dag.
Dagens dyk 4-5-6 ud af 24 i min plan, gik til et par vrag, samt et vægdyk:
Dyk 4, Alma Jane - et kunstigt sunket skib, dels som miljørev, dels som dykkersite, det ligger på 25-30 meter og med en start kl. 08.00 var der næsten strømfrit og vi havde området for os selv.
Dyk 5, Dungon Wall - som navnet antyder, et vægdyk med mange smukke detaljer, - fisk og koraller, i en varierende dybde på 10- 20 meter.
Dyk 6, Wodden wrecks - en samling af 3 små skibe der er af forskellig bevaringsniveau, - fra et fint skrog til nærmest kun en basislinje med et par motorer der bare står på bunden, - igen med en dybde på omkring de 18 meter.
Samlet set 3 gode og spændende dyk - tjek selv med de få billeder jeg har lagt op.
Planen for morgendagen med dyk 7-8-9 lægger op til blandt andet - "drift dive" ude på The Canyons
Have fun, - og på gensyn i morgen.
Her en lille kort fra dag 2:

 

Opslag 10. juli 2019
Lidt nyt fra Puerto Galera – 4. dag på dykkerferien

God eftermiddag til jer derhjemme i DK, - herude i Puerto Galera hos Scandi Divers er kl. 21. 00 efterhånden. Dagens 3 dyk er gennemført og efter en tur "down-town" - ca. 800 meter langs stranden, til byen er det tid til dagens lille skriv om dag 4.
Jeg har skrevet det tidligere - men også idag stod jeg op til bragende solskin og havblik - solen banker hurtigt temperaturen op på 32 grader, så da morgenmaden blev serveret - denne gang "American Breakfast", der til forveksling var en tro kopi af "Divers Breakfast", sad jeg og svedte med morgenkaffen - i skyggen, vel at mærke :).
Dagens 3 dyk var en kombination af dybde / strøm - makro på sandbund, samt en skråning med små bådvrag og koralformationer - sigtet var knapt så godt idag (i forhold 1. dagen), men det blev da til lidt billeder og strimmel film.

Dyk 7-8-9 ud af 24 på denne tur var som følger:
Dyk 7 - The Canyons, et gennemskåret koralrev, dybde fra 25-30 meter, - det viste sig dog at da vi lå på stedet var der godt med strøm -(Lillebælt i mørkerødt for dem som kigger på fcoo.dk) - de to divemastere var nu lidt betænkelige og mr. Wongs øjne fyldte da også dykkerbrillen helt ud da vi lå på krog dernede :). Jeg må indrømme at jeg havde en fest :) selv.
Dyk 8 - The Clamps, var et sandet område, dybde på 16- 18 meter, med meget store muslinger - op til 1 meter i bredde, fascinerende at se hvordan sådan en fyr "trækker vejret".
Dyk 9 - En tur i Small Laguna, dybde 18 meter med en række koralblokke på et sandet område.
Om end sigtet ikke var det bedste - (altså efter lokale forhold), så var det 3 gode dyk, fra 45 til 57 minutter under vandet.
Nu må jeg se hvad morgendagen byder på - lidt Deep Dive, hvis ikke der er for meget strøm.
Dagens korte dogmefilm:

 

Opslag 11. juli 2019
Så er der lidt nyt fra Puerto Galera

Magandáng araw, - eller godaften, - siger han i baren når jeg får spisekortet, i aften står den på en gang spicy kinesisk Sichuan Fried Pork med ris - jeps ! og tro mig, den var ganske spicy.
Herude er dagen ved at slutte, efter igen en superdag med 3 spændende dyk, - jeg har skyllet og rigget mit grej af, - svært selv at få lov til det, med det serviceniveau der er her på stedet :-) ingen klager - bestemt ikke, men altså - det er næsten for meget af det gode :-)
Efter en lille - kort ! løbetur, og aftensmaden, er det nu tid til lidt billedredigering og dagens skriv om dyk 10-11 og 12, - allerede halvvejs, det går bare for hurtigt med alt det der at se "down under".
Dagen startede - og jeg må gå til bekendelse - "Divers Breakfast" - er svært vanedannende, så den og et par kopper kaffe til, - så er jeg godt pumpet til dagens dyk som følger:
Dyk 10 - Coco Beach et lille fint sted, primært koraller på en skrånende bund, næsten strømstille med en dybde på 10-25 meter (den lille film er herfra).
Dyk 11 - West Esc, koral "have" med en del makro (små dyr), masser af nøgensnegle, en dybde på max 20 meter
Dyk 12 - The shipyard - primært makro og da det var inde mellem et par småøer var sigtet relativt dårligere (kanongodt i forhold til DK), men igen med mange spændende små økosystemet, - dybden igen på små 20 meter.
Vandet er mellem 29 og 30 grader varmt, og dykkene lå på 45-60 minutter - i pæn afstand (3-4 minutter) til bundtid på computeren.
I morgen står den igen på 3 dyk, - vrag tænker jeg vi har på planen, nu får jeg se - og vender tilbage på imorgen aften.
Hej så længe
Dagens korte:

 

Opslag 12. juli 2019
Dykkerdag Nr. 5
Bedste weekend hilsner fra Puerto Galera

Godaften fra et nu, - lettere overskyet Puerto Galera - i skrivende stund 34 grader varmt, vindstille og svedigt.
Det har dog ikke forhindret mig igen i at byde ind på den fantastiske kylling med ingefær, svøbt i bacon og overhældt med mango.
Solen har ellers været på hele dagen - dykkerdag no. 5 - med dyk 13-14-og 15, som i lighed med de tidligere dyk, foldede sig ud på deres egen helt unikke måde - herude bliver det aldrig "same-same" - altså, bortset vi hvergang rent faktisk har hovedet under vand og en tank på ryggen :).
Dagens 3 dyk:
Dyk 13 - Gentagelse af besøget på Alma Jane, et skibsvrag (sunket som dykker site og kunstigt rev) der ligger mellem 25 og 30 meter vand - når jeg besøger samme vrag flere gange - oplever jeg altid flere detaljer, dels ændrer lyset sig, dels bevoksning og det på tidspunktet marine liv, - så "same - but different" - dagens dogmefilm er fra Alma Jane.
Dyk 14 - Silvarian Point, - et vægdyk der starter på en sandet og koralbevokset skråning for så at falde til - ja, dybt og mørkt, så af hensyn til bundtid, lå vi mellem 15 - 20 meter, med et fantastisk lysindfald
Dyk 15 - Wreck Point, - ikke noget reelt vrag, men inde på lavt vand ligger resterne at et japansk fartøj, - sunket under WW2, mere eller mindre nedbrudt, - men "Point" refererer så til det sted hvor man går ned til en fantastisk koral have - igen enkeltstående økosystemer på sandbund, vi havde strømmen med os, så det var kun at styre lidt med finnerne mens hele sceneriet gled forbi - selv sikkerhedstoppet (3 minutter på 5 meter for "ikke dykkere" der kigger med, var med suverænt sigt, jeg kunne knapt ane der var vand mellem mig og bunden.
Vandtemperaturen lå mellem 29 og 31 grader og de tre dyk var på henholdvis 47 - 45 og 56 minutter i god afstand til bundtiden :-)

Dagens korte:

 

Opslag 13. juli 2019
Dagens nyheder - eller bare "hej fra Puerto Galera"
Dykkerdag no.6
Fortsat god lørdag & weekend

Dykkerdag no. 6 - igen et godaften / en god lørdag eftermiddag til jer derhjemme.
Efter at have nydt dagens ret; Hot spicy, sweet & sour Pork with rice og en sjat cola til - en lækker ret til omkring 70, - kr. er det nu tid til et skriv om dagens oplevelser.
Uvejret igår drev bagom øen, så vi slap med en god gang regn og en kort strømafbrydelse - til gengæld må jeg sige at både tordenbrag og lyn-glimt har en x 100 faktor herude - ikke for de rædde :-) men flot var det.
Repareres måtte der da også rundt omkring - på de for landet ganske særlige elinstallationer :-)
Solen har igen - igen, braget ned fra en næsten skyfri himmel og den vind der har været - er såmænd kun den vi selv har sejlet op på vej ud til dykkerstederne. Temperaturen ligger fint på de 30-32 grader i skyggen og vandet på 27-30 grader alt efter dybden.
Dagens tre dyk, - no. 16-17 og 18, var nye steder, - vi flytter faktisk ikke meget rundt herude - fantastisk diversitet der kan findes med korte afstande.
Dyk 16 - Killian Steps, som er et flot terrasse / plateau område med koraller og en dybde mellem 12 og 30 meters klart vand
Dyk17 - Monkey Wreck, på en dybde omkring de 20 meter - her var jeg også forleden dag, men idag tog vi en anden kurs væk fra vraget op fik set et område med enkeltstående koraller - helt unikke økosystemer hvor den samme fisk kan findes over flere år - spændende og tankefuldt at det er den samme "Hairy Froggfish", der bare "sidder på sin egen sten" - gad vide hvad den får tiden til at gå med ? :-)
Dyk 18 - Montani, et dykker site opkaldt efter den lokale skole der ligger inde på land, et "makro" område - sandbund med masser af småkravl på en dybde mellem 5 -16 meter og dermed et fantastisk lys.
Alle dykkene blev gennemført i tider mellem 50 og 65 minutter med fornuftige 3-5 minutter til udløb af bundtid.
Imorgen ? - det ved jeg ikke, men jeg glæder mig, - der har været nye overraskelser hver dag indtil nu - så hvorfor ikke imorgen også :-)

Dagens korte:

 

Opslag 14. juli 2019
Dykkerdag no. 7 i Puerto Galera - Filippinerne
Glade søndagshilsner til alle.

Dykkerdag no. 7 - en søndag under vand.
Efter at ha' nydt (igen) chefkokkens formidable servering - en gang "Spicy Sweet & Sour Beef with Lettice & Cucumber" lavet i hans (hendes?) ydmyge madværksted, sidder jeg svedende (må være krydderierne - og ikke de 34 grader der er lige nu omkring kl. 21.00 lokal tid - pyhh ????) og forsøger at begrænse antallet af billeder jeg lægger op - det er svært, der er så smukt hernede - især under vandet.
Dagens 3 dyk, no. 19-20 og 21 i rækken var meget forskellige, så jeg har valgt at lave 2 x dagens korte U-tuber, hvor etteren er et relativt dybt dyk på The Canyons (no. 19) og toeren er en samling af Ernies Place (no. 20) og Sabang Wrecks (no.21)
Dyk 19 - The Canyons, der består af et kompleks af koralblokke der fra oven ser ud som et gennemskåret landskab, dybden ligger fra 15 til +200 meter, - ganske imponerende at kigge ned i det sorteste af det sorteste :) Det var også i The Canyons vi forsøgte os forleden, - men her var strømmen så stærk - blandt andet også nedadgående :) så det blev til et ganske festligt strømdyk istedet den dag -men idag havde vi strømstille (næsten da) :)
Dyk 20 - Ernies Place, hedder stedet efter en gammel "Grouper fisk", der bor i området - ham fik vi hilst på. Et solskinsdyk på mellem 10 og 20 meter, mild strøm, så vi kunne bare lade os drive og kigge - fedt!
Dyk 21 - Sabang Wrecks, et genbesøg på 3 små vrag der ligger lige ud for byen, - rigtig mange småfisk der gerne vil smage på os, en enkelt penetrering (gennemsvømning) af et af vragene, samt ikke mindst et par fantastiske skud af - ja :) - en teaser, - se dagens korte - 2, sjælden set, og krævede lidt mod og en stabil hånd at ligge så tæt på????- her lå vi på 15-22 meter.
Dagens 3 dyk lå på mellem 47 og 53 minutter, med en rimelig konservativ afstand til bundtiden.
Dagen imorgen - står på bådtur til Verde Island, efter sigende "alle moders dykkersite" - glæder mig ☺️

Dagens korte 1:

Dagens korte 2:

 

Opslag 15. juli 2019

Sidste nyt fra Puerto Galera.
Dag no. 8 - Bådtur til Verde Island.
Og med rigtig mange yngre kinesere, alle begravet i de største Iphones jeg har set var vi rigtig mange om båndbredden her til aften.
Enjoy.

Dykkerdag no. 8 - Bådtur til Verde Island.
Det er blevet mørkt udenfor - regnen holder pause lige nu, varmen er der derimod ikke skruet ned for, så jeg drypper lidt på gulvet kan jeg se, men efter en fantastisk velsmagende Spicy (hot chilli) Pork Belly m. ris er det nu tid til et skriv om dagen og lidt billedredigering
For første gang herude, stod jeg op til skydække og ingen vind, - temperaturen derimod, havde fået et lille nøk opad, så morgenmaden blev indtaget i 33 graders fugtig varme - nærmest regnvejr indendørs.
Der var travlhed i dykkershoppen allerede fra morgenstunden, så bare ned med morgenkaffen og "den europæiske" - og så ellers igang med at rigge eget udstyr, inden de andre gæster på bådturen, - 12 rimeligt urutinerede (OWD) kinesiske dykkere kom væltende ????.
I betragtning af turen gik til Verde Island, - der beskrives som "for erfarne" - minimum AOWD, egnet til teknisk dykning og med kraftig op - og nedadgående strøm, - så tænkte jeg mit, da flere af dem skulle have hjælp til at rigge grej - hmm.????
Nå, - vi (3) dykkede jo selv på sitet og gik da også først i - og kom sidst op på begge dyk.
Dyk 22 og 23 - Verde Island.
Verde Island ligger ca. 40 minutters sejllads fra Scandi Divers og der dykkes på en koral / klippeformation der lige bryder havoverfladen - og i en nedadgående kegle / pyramideform går nedad til en dybde på mere en +200 meter, strømforhold og frisk havvand gør at der holder rigtig mange fiskearter til i området, - herunder hvalhajer, samt der på, - og imellem korallerne er et meget rigt og afvekslende liv.
Jeg havde store forventninger - og må indrømme at de blev indfriet i rigt mål, herunder ganske skarpe strømforhold ????????????som det kan ses på "dag 8 - kort".
Turen var tilrettelagt med overflade interval og en kop kaffe inde på øen, mellem dyk 1 og 2 og efter dyk 2 var der arrangeret grillmad og "slap af - tid" inden hjemsejladsen.
Begge dyk lå mellem 12 og 35 meter på 40 minutter begge gange, med rimelig afstand til bundtiden.
Imorgen står den på de tre sidste dyk - og hurra, jeg fik lige sneget to ekstra ind i planen - så 26 dyk på 9 dage, - helt OK tænker jeg.
Dagens korte:

 

Opslag 16. juli 2019

Dykkerdag no. 9
Sidste aktive dag i Puerto Galera., - nu går turen hjemover imorgen.
En fantastisk tur med mange indtryk - også idag.
Fortsat god sommer

 

Dykkerdag no. 9
Et farvel til fantastiske oplevelser og farvespil.
Aftensmaden - en super lækker Hot Chicken & Vegetables m. ris, er nydt og med en lidt brændende fornemmelse i mundvigende (det var stærk mad), sidder jeg nu med den sidste dagsberetning - om dyk 24-25 og 26, fra min på alle måder fantastiske tur til Puerto Galera på Filippinerne.
En lidt - på en måde "trist" morgen - de sidste 3 dyk i denne omgang lå i plan til idag.
Vejret er stadig gråt - i gråt og de lokale fortæller at der kommer storm fra i morgen og 3 dage frem, - så dykning bliver nok en anden oplevelse for dem der lige er tjekket ind.
Men ellers en fin morgen - jeg er åbenbart et rutinedyr, - så i det øjeblik jeg træder ind i dykkershoppens lille cafe, spørger de om det også i dag er "English Breakfast & Instant Coffee".
Der er kommet en del flere gæster, så shoppen er fyldt med divemastere og andre gode hjælpere der pakker og samler grej.
Vores divemaster Larry skal selv ind til Batagas og hente en nyt hold gæster - så idag har vi Ray med os.
Vi kigger ud over vandet - Ray, Kevin og jeg, - og bliver enige om at "bulerne" på vandet nok er til at klare, selvom det kommer til at vippe lidt :-)
Dyk 24 - Ernies Point, -et koralområde, dels fyldt, dels med spredte koralblokke med hver deres særpræg, vi var i området forleden - eller tæt på med hensyn til navnet, men - igen - en helt unik oplevelse på en dybde mellem 10 og 28 meter.
Dyk 25 - Clamp Farm, Koralhaven og Makrobund - et beskyttet område, faktisk ligger der en bådvagt, der noterer hvem der dykker på stedet - og efterfølgende kontroller at intet er beskadiget eller fjernet, - visse dykkercentre herude er forment adgang, da de åbenbart ikke har kunnet styre deres gæster, - efterfølgede muslingefarmen fortsatte vi til - igen en fantastisk smuk koralhave og afsluttede med at kigge på småliv hen over sandbund
Dyk 26 - Fantasi World,- som navnet antyder alle mulige formationer på de enkeltstående koralblokke, svært at beskrive, men kig lidt på billederne og dagens korte.
De tre dyk lå mellem 10 og 28 meter, dykker tid mellem 46 og 59 minutter, med en passende afstand til bundtiden.
Imorgen er dyk - fri dag, - der skal gå mindst 24 timer mellem sidste dyk (ved gentagne dyk) og aktuel flyafgang.
Det holder jeg naturligvis - skulle jo nødigt boble over når flyet kommer lidt op.
Rejsen hjem - lang tænker jeg, bliver sejlet her fra dykkersitet kl 12.30 - så den offentlige færge, biltransport til Manilla - fly til Bangkok og videre til København, derfra med toget til Kalundborg.
Så ikke mere dykkersnak herfra - men en lille hjemtursfortælling kommer der nok.

Dagens korte:

 

Her kan I se vores Dykkerferie i Filippinerne

I vores "Bering Dykning"-facebookgruppe kan I læse Torbens opslag: https://www.facebook.com/groups/beringdykning/

Herunder kan I se alle billeder fra Torbens dykkerferie.

Billeder

Forrige

Næste

Nyhedsbrev

VIND REJSEGAVEKORT PÅ 2000,-

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vind rejsegavekort.